15-04-2022, Στο Αρκαλοχώρι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος

Tο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας επισκέφθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

 Ο κ. Τριαντόπουλος και το κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη, αφού επισκέφθηκαν το Φράγμα Παρτίρων  με την υπόσχεση ότι θα δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του, μετά το  πλήγμα που δέχθηκε  από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο Δημαρχείο για τα προβλήματα των σεισμοπαθών.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Νικόλαος Κουλοχέρης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, παραγωγικοί φορείς του Αρκαλοχωρίου, καθώς και μέλη του Συλλόγου «Ελπίδα».

Στο επίκεντρο τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους σεισμόπληκτους στα ζητήματα αρωγής, σύνταξης των φακέλων, στήριξης των επιχειρήσεων,  αναπροσαρμογής του τιμολογίου δαπάνης επισκευής σεισμόπληκτων κτιρίων, με τον κ. Τριαντόπουλο να αναφέρει ότι θα υπάρξει άμεσα επικαιροποίηση του τιμολογίου, ενώ θα αρχίσουν να καταβάλλονται και οι πρώτες 54 πιστώσεις του επιδόματος ενοικίου. Τοποθετήθηκε μάλιστα θετικά ως προς την απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των κτιρίων με ζημιές μικρής κλίμακας.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η πρώτη αρωγή μέσα από την arogi.gov.gr, όπου μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 60 εκατ. σε 6.300 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει εκ νέου για διορθώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των σεισμόπληκτων, των μηχανικών που βοηθούν στη διαδικασία των φακέλων και του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με παράλληλη ενίσχυση του αριθμού των μηχανικών για τη διενέργεια των ελέγχων και τις αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 189 φάκελοι, εκ των οποίων οι 91 έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Οι υπόλοιποι αξιολογούνται, ενώ μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει η εκταμίευση των πρώτων αποζημιώσεων.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Τριαντόπουλος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν, αν εκλείψουν τα γραφειοκρατικά ζητήματα, επισπεύδοντας την διαδικασία των αποζημιώσεων. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αιτήματα των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας για να δοθούν γρήγορα τα χρήματα στους δικαιούχους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Αρχεία